Jag är ju riktigt förtjust i att försöka äta så säsongsbetonat som möjligt också, förutom att jag gillar RAW, paleo-inspirerat och clean eating. Nu börjar det ju faktiskt bli säsong för lite växter och frukt i våra trädgårdar och något av det första som blir färdigt är ju rabarber! Vi har inga egna rabarber i trädgården men en kollega till mig hade med sig massor med rabarber till jobbet igår och delade ut så jag tog med mig några hem.
Visste ni att rabarber innehåller mycket fibrer, kalcium och C-vitamin? Man har tydligen även börjat testa rabarber eftersom ugnsbakade rabarber tydligen har en tillväxthämmande effekt på cancerceller..! Däremot innehåller rabarber mycket oxalsyra så det rekommenderas inte människor som har lätt att få njursten. Oxalsyran ska tydligen kunna framkalla migränanfall hos människor som har återkommande migrän också.
Förutom rabarberpaj som är sååå gott så är rabarber väldigt tacksamt att göra kräm på. Jag gjorde därför en sockerfri variant hur enkelt som helst!
En JÄTTE-rabarb, som jag skar upp i småbitar och kokade tills den blev mjuk. Hällde av det mesta av vattnet, sparade lite. I med ca 1/5 dl bero sweet från Life och sedan lite Xantan gum (1-2 tsk) för att få till konsistensen. Färdigt! Denna serverade jag med minikeso och krossade cashewnötter, riktigt grymt mellanmål! 🙂
Senaste kommentarer