Är verkligen socker dåligt för ditt immunförsvar?
Nörd som man är fastnade jag i ett par olika studier som avsåg verkan av olika näringsämnen och immunförsvaret. Det är så frustrerande att det sprids så mycket ”alternativ fakta” på internet och om man inte vet vad man ska hålla för sant kan det vara otroligt svårt att skilja fakta från rena lögner!
Den enda studie som jag hittade som ens behandlade immunförsvarets reaktion vid antag av socker var en från 1973 (publicerad i the american journal of clinical nutrition). I studien hade glukos, fruktos, sackaros, honung, apelsinjuice och stärkelse testats. Kolhydraterna fick intas och sedan studerades de vita blodkropparna upp till 5 timmar efter intaget. Man räknade sedan antalet bakterier i de vita blodkropparna. Det visade sig att blodkropparna rensade ut färre bakterier (som sämst var det 2 timmar efter intag men nedsättningen bestod även 5 timmar efter intag). Man kunde härigenom konstatera att blodkropparnas funktion blev nedsatt av alla testade former av kolhydrater utom stärkelse.
En förklaring till detta kan vara att intag av de testade kolhydraterna resulterar i ett överskott av glukos i blodet (och ett snabbt insulinpåslag). glukos är strukturmässigt väldigt likt vitamin C och för att de vita blodkropparna ska kunna fungera optimalt behöver de binda till vitamin C. Vid för höga halter av glukos i blodet binder de vita blodkropparna till glukos istället men eftersom glukoset inte har någon fuktionshöjande effekt på de vita blodkropparna leder detta till en nedsatt funktion istället.
slutsatsen torde då bli att ja, socker kan verka nedsättande på imonförsvaret. Men alltså även fruktsocker, honung och apelsinjuice. Och om vi accepterar den rådande förklaringen så är det egentligen fråga om att undvika att glukos snabbt kommer ut i blodomloppet. Att till exempel äta kolhydrater tillsammans med källor för fett och/eller protein sänker det glykemiska indexet vilket innebär en långsammare nedbrytning och jämnare utsöndring av socker.
Senaste kommentarer